25 Ocak 2007 Perşembe

Damalı Kurabiyeler

Zaman ne çabuk geçiyor.Neredeyse bir hafta olmuş yazı yazmayalı.Bugün yaklaşık iki sene önce katıldığım Coccolat'ın Kurabiye Süsleme kursunda öğrendiğim damalı kurabiyeleri yapmaya karar vererek mutfağa girdim.Bu kurabiyerde en önemli unsur her bir kattaki hamurun aynı incelikte açılması ve her bir katın boyut olarak birbirine eşit olması.Bu yüzden hamuru keserken bir cetvel kullanmakta faydalı olacaktır.

Malzemeler:

210 gr tereyağ
125 gr toz şeker
1 yumurta
380 gr un
1 paket vanilya

Damalı Kurabiyelerde hem kakaolu hem de sade olmak üzere iki ayrı hamura ihtiyacımız olduğundan sade hamuru yukarıdaki malzemeleri kullanarak yaparken kakaolusu için unu 100 gr eksiltip yerine 70 gr kakao ekleyerek hamuru hazırlıyoruz.

Hamuru hazırlarken ilk önce yağ ve toz şekeri yoğuruyoruz.Yağ ve şeker homojen bir hal aldıktan sonra bir çatal yardımı ile hafifçe çırptığımız yumurtayı karışıma ekleyerek yoğurmaya devam ediyoruz.Sonrasında vanilya ile karıştırdığımız unu eğer kakaolu yapıyorsak un,vanilya ve kakao karışımını azar azar ekleyip hamurumuzu yoğuruyoruz. Ancak yoğurma işlemini uzun tutmayarak sadece malzemelerin birbirleri ile karışmasını sağlıyoruz. Her iki hamurun da hazır olması ile birlikte hamurları dinlenmesi için strechleyip buzdolabında bir saat bekletiyoruz.(Eğer vaktiniz yoksa daha kısa bir süre buzlukta da bekletebilirsiniz)


Buzdolabından çıkardığımız hamurları 1/2 cm kalınlığında açarak her birinden 3'er adet aynı boyutta dikdörtgen elde ediyoruz.Elimizdeki 6 hamurun her birinin arasına bir fırça yardımı ile su ya da yumurta akı sürerek bir kakaolu bir sade olmak üzere aşağıdaki resimde görüldüğü şekilde diziyoruz.




Hamurların kolay şekil alabilmesi ve kesilebilmesi için üzerinde çalıştığımız hamurun yarı sert olmasına dikkat etmek yerinde olacaktır.Bu yüzden sade ve kakaolu olmak üzere dizdiğimiz hamurları strechleyip hamurun biraz sertleşmesi için buzdolabında bekletiyoruz.Daha sonra hamurun yanlarında oluşabilecek yamuklukları bir bıçak yardımı ile düzleştiriyoruz. Şekil verdiğimiz hamuru dikine dört eşit parçaya bölüp yatay bir şekilde bir kakaolu bir sade hamur olmak üzere dama şekli vererek yine su ya da yumurta akı yardımı ile birbirine yapıştırıyoruz ve 1 cmlik aralıklarla keserek fırın tepsisine yerleştiriyoruz.


Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kurabiyeler hafif kızarana kadar pişiriyoruz.

Bu arada eğer yukarıdaki malzemeleri kullanarak elde ettiğiniz hamurun fazla olduğunu düşünürseniz fazla gelen hamuru strechleyip derin dondurucuda saklayabilir ve ihtiyacınız olduğunda kullanmak için çözüp farklı kurabiyeler de yapabilirsiniz.


Afiyet olsun :-)

Hiç yorum yok: